Close

Nora Spreekt!

#01 Marjolein Moorman - 23 februari 2018

 • 39
 •  
 •  
 •  
  39
  Shares

1. Context van Moorman's uitspraak

De Amsterdamse PvdA-lijsttrekker Marjolein Moorman en DENK-voorman Mourad Taimounti gingen met elkaar in debat over de aanpak van discriminatie. Tijdens een uitzending op AT5 werd er een vergelijking gemaakt tussen enerzijds moslimdiscriminatie en anderzijds homodiscriminatie. Moorman wilde strijden tegen moslimdiscriminatie, maar vroeg Taimouti ook of hij dan namens DENK mee wilde varen tijdens de Gay-Pride. 

2. Context van Nora's antwoord

“Moslims accepteren homo’s niet”. In de afgelopen jaren is het gewoon geworden dat homorechten door de traditioneel niet-homovriendelijke politieke partijen worden ingezet in het politiek debat. Zo bekommert de PVV zich over “door moslims bedreigde homo’s”, een partij wiens achterban en politici niet per se gay-friendly zijn. Dit fenomeen staat in academische en activistische kringen bekend als ‘homonationalisme’: in de naam van LHBTI-rechten de islam bestempelen als een wrede ideologie die in het Westen niet thuishoort. Overigens wordt dit niet alleen tegen moslims gebruikt, maar ook tegen andere raciale minderheden uit “niet-Westerse culturen”. 

De term ‘homonationalisme’ is in 2007 door Jasbir Puar gebruikt om het ideologische kader te schetsen waarmee het Westen zichzelf als exceptioneel en superieur acht – omdat hier in de afgelopen decennia homorechten snel ontwikkeld zijn. De lange geschiedenis van de strijd voor decriminalisering, legalisering en sociale acceptatie wordt zo genegeerd. De Westerse maatschappijen doen alsof homorechten inherent zijn aan hun cultuur of beschaving. 

Helaas wordt deze ideologie niet alleen door de rechts-populistische partijen gebruikt. Ook de linkse partijen nemen het concept van homonationalisme over. In het vluchtelingendebat leek het centrale vraagstuk te zijn of nieuwkomers in staat zijn om homo’s te accepteren. Lodewijk Asscher zei dat vluchtelingen hun verblijfsvergunning konden inleveren als ze homo’s niet accepteren en zijn collega Attiya Gamri was boos dat we homo’s in asielzoekerscentra moesten beschermen tegen intolerante moslims. De Amsterdamse PvdA-lijstrekker Marjolein Moorman vroeg aan DENK-lijsttrekker Taimounti of ze op DENK konden rekenen als het om de aanpak van homodiscriminatie gaat. Ze vroeg of Taimounti mee zou varen met de Gay-Pride. Het meten van iemands houding over homodiscriminatie, waarbij niet zelden de botenparade als ultieme acceptatievorm van de LHBTI-gemeenschap geldt, heet ‘pinktesting’. 

Vaak wordt het doorzien van een dergelijk homonationalistische discours opgevat als het negeren van de anti-homo houding in de moslimgemeenschappen. De vraag die men moet stellen is: wie zien we als moslim? En: is er sprake van een homogene gemeenschap? 

Daarnaast worden de jarenlange interne discussies gebagatelliseerd en het bestaan van intersectionele identiteiten bij LHBTI-moslims genegeerd. Het bestaan van deze groep laat zien dat er problemen herkend en aangepakt worden, maar dat die problemen niet gereduceerd worden door iemands afkomst, ras of geloof. 

 • 39
 •  
 •  
 •  
  39
  Shares

Meer van Nora