Close

Nora Spreekt!

#04 Islamofobie welles nietes - 27 februari 2018

 • 83
 •  
 •  
 •  
  83
  Shares

1. Context van deze poster

Een 14-jarig meisje is vorige week ernstig mishandeld door twee jongens in het Flevolandse Emmeloord. De twee riepen dat het meisje haar hoofddoek af moest doen. Toen ze dat niet deed werd ze van haar fiets geduwd en tegen haar hoofd geschopt. De kop van het artikel op de website van de NOS (en van het AD) is problematisch. Er staat: “Meisje (14) doet hoofddoek niet af en wordt zwaar mishandeld”. De suggestie is dat het niet afdoen van de hoofddoek geleid heeft tot de daad van geweld.

2. Context van Nora's antwoord

Journalist Usha Marhe schreef de NOS redactie de volgende brief en deelde deze via Facebook:

“Beste NOS nieuwsredactie,

de kop van het artikel op uw site over de mishandeling van een tienermeisje in Emmeloord is zorgwekkend, omdat het uitgaat van ‘blame the victim’: ‘Meisje (14) mishandeld in Emmeloord na weigeren afdoen hoofddoek’. 

 De inhoud van het artikel is ook problematisch, want ook daarin is het ‘blame the victim’ gehalte in de zinsconstructie sterk aanwezig. ‘Een meisje van 14 is vorige week woensdag door twee jongens mishandeld in Emmeloord nadat ze had geweigerd haar hoofddoek af te doen.’ … ‘Toen het meisje vorige week van school onderweg was naar huis, riepen twee jongens dat ze haar hoofddoek moest afdoen. Toen ze dat niet deed en zei dat de jongens hun mond moesten houden, sprongen de twee van hun fiets af.’

De kop impliceert dat het meisje niet mishandeld zou zijn als ze haar hoofddoek had afgedaan. In de kop en in het bericht staat het dragen van een hoofddoek centraal en wordt als het probleem geframed, terwijl de mishandeling door de twee witte jongens centraal had moeten staan.

Het originele politiebericht laat feitelijk gezien geen twijfel bestaan over wat er is gebeurd. In het bericht heeft de politie ook keurig het signalement doorgegeven: ‘De jongens zijn allebei rond de 18 jaar oud. De één is ongeveer 1,70 meter lang, heeft blond haar en droeg een korte zwarte jas. De ander heeft kort blond haar en droeg een korte zwarte jas.’ Waarom staat dit niet in het NOS bericht op de website? Slechts de leeftijd wordt op uw site vermeld. 

Een betere, adequatere titel die uitgaat van de misdaad en de misdadigers, zou zijn geweest: ‘Tienermeisje slachtoffer islamofobisch geweld’. Ook uw artikel had daarop moeten focussen.

Met vriendelijke groet,
Usha Marhe
journalist”

 • 83
 •  
 •  
 •  
  83
  Shares

Meer van Nora